Schieveste | Nieuwbouw Schiedam

Nieuwe woonwijk en luxe hotel tussen station Schiedam Centrum en de A20

15 juli 2020 | Nieuws | Sandra Don

Als alles volgens planning verloopt, kan begin 2022 gestart worden met de aanleg van de nieuwe woonwijk op Schieveste. Zo’n 3000 woningen, voornamelijk appartementen, moeten er verrijzen op de braakliggende grond tussen station Schiedam Centrum en rijksweg A20 met als motto: Ultiem Verbonden.

Ze zullen dan geen 150 meter hoog worden, de wolkenkrabbers die de Schiedamse wethouder Fahid Minhas maar al te graag zou zien. De appartementencomplexen op Schieveste variëren in hoogte tussen de 40, 65 en 90 meter, met een hoogteaccent van 120 meter. ,,We zijn op zoek gegaan naar de optimale kwaliteit en die blijken we met deze hoogtes te bereiken”, stelt Job Posner, werkzaam voor Synchroon dat onderdeel is van de Ontwikkelcombinatie Schieveste (OCS). Posner voert het woord namens OCS.

Masterplan

De ontwikkelcombinatie bestaat verder uit Dura Vermeer, VolkerWessels Vastgoed en Van Omme & De Groot. Samen hebben zij in 2018 een grondreserveringsovereenkomst ondertekend met de gemeente Schiedam. Daaruit is een masterplan voortgekomen dat inmiddels is ingediend en aankomende dinsdag wordt gepresenteerd aan de gemeenteraad en andere belangstellenden. Het stadsbestuur is al akkoord met het voorstel, de raad moet eind januari beslissen.

“Het is een moeilijke locatie omdat die naast een snelweg en een station ligt”

Als het bestemmingsplan uiteindelijk wordt vastgesteld en alle procedures zijn doorlopen, zou er begin 2022 gestart kunnen worden met fase 1 van het enorme nieuwbouwplan dat als motto ‘Ultiem Verbonden’ heeft. Ultiem omdat het gebied ligt ingeklemd tussen station Schiedam Centrum en rijksweg A20, op steenworp afstand van Rotterdam, Delft en het Westland. Steden en gebieden die in maximaal tien minuten bereikbaar zijn. Een toplocatie in het hart van Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Een gebied waar wonen, werken en leren hand in hand gaan.

,,In totaal bouwen we 3000 woningen op 7,5 hectare grond. In een smalle strook vanaf de Schie tot aan de volkstuinen op de grens met Rotterdam, zo’n 600 meter lang. Onafhankelijk, bewust, zorgeloos en persoonlijk vormen de kernwaarden van de nieuwe wijk. Het lijkt wellicht wat gemakkelijk, maar het is een moeilijke locatie omdat die naast een snelweg en een station ligt”, weet Posner. ,,Er moet dus goed worden gekeken naar zaken als geluidsoverlast, fijnstof en bezonning.”

Tussen de wooncomplexen komen groene gebieden, die zorgen voor rust in de wijk. © Ontwikkelcombinatie Schieveste

Footloose

Tussen de wooncomplexen komen groene gebieden, die zorgen voor rust in de wijk. In de eerste fase – De Hoven genaamd – zijn zo’n 1200 appartementen gepland. Woonunits speciaal voor een- en tweepersoons huishoudens, de nieuwe generatie van dynamische stedelingen die op zoek zijn naar de mogelijkheden om iets te betekenen voor de wereld. Ook wel de zogenoemde Footloose-doelgroep die in groten getale aanwezig is in de Randstad, maar o zo lastig onderdak kan vinden.

Posner: ,,Het gaat om net afgestuurde jongvolwassenen die door hun opleiding en eerste baan verbonden zijn aan de regio en de gevraagde huur kunnen betalen, maar zich nog niet definitief willen vestigen en dus niet willen kopen. Mensen die vaak op pad gaan en die alle voorzieningen om zich heen willen hebben. Variërend van goed openbaar vervoer, een sportschool en een supermarkt tot een sfeervol historisch stadscentrum op loopafstand, maar ook iets als een afhaalpunt voor pakketjes.”

Het zijn woningen die Schiedam nu ontbeert. Ook in de regio zijn er te weinig van dergelijke appartementen te vinden in een zogenoemd community-concept.

,,Schiedam, zo blijkt uit ons onderzoek, kent nu veel mensen met een traditionele leefstijl. Daar is niks mis mee, maar voor deze locatie richten we ons op een andere doelgroep, die hier ook goed past. Bovendien is er in de hele regio veel vraag naar dit soort woningen, dus we voorzien duidelijk in een behoefte.”

Campusachtig

In de eerste fase voorziet het plan naast de campusachtige woonomgeving met een- en tweepersoonsstudio’s, ook in reguliere huur- en koopappartementen (twee-, drie- en vierkamerwoningen) in verschillende prijsklassen. Op plekken waar vanwege de hoge geluidsbelasting wonen niet gewenst is, stelt OCS een alternatief programma voor. Dat bestaat uit kantoren, horeca in de plint en ruimte voor studentenhuisvesting.

Schieveste is een goed voorbeeld van de toekomstige woonvorm: wonen in een hoge bevolkingsdichtheid met veel voorzieningen binnen handbereik. Omdat er bovenop een knooppunt gebouwd wordt, mag het groen niet ontbreken. Er zullen daarom tussen de wooncomplexen groene pleinen verrijzen.

Nieuwbouw Schiedam - Coffee - Schieveste

Artist impression van ‘Ultiem Verbonden’. De bouw van de eerste fase van het project gaat begin 2022 van start. © Ontwikkelcombinatie Schieveste

Posner: ,,De groene binnengebieden vormen als het ware de ruggengraat van het project. Daar is alles op gebaseerd, het zorgt voor rust in de wijk en borgt de algemene woonkwaliteit. Ook wordt er rekening gehouden met de stand van de zon, de lagere gebouwen komen dus aan de zuidzijde.”

Als Schieveste over tien tot vijftien jaar klaar is en geldt als nieuwe entree van de stad, dan mag het station Schiedam Centrum – dat op het moment wat oubollig oogt – uiteraard niet achterblijven. Er is sowieso een uitbreiding van het station nodig, in verband met de toekomstige spoorverdubbeling tussen Rotterdam en Den Haag. Voor de kwaliteit van het plan zou de stationskap bijvoorbeeld moeten worden verlengd.

Partijen als NS en ProRail zullen ook inzien dat het goed is te investeren – Posner

,,Daarover voeren we nu al verkennende gesprekken met NS en ProRail. Ook deze partijen zullen inzien dat het goed is om te investeren in deze omgeving die met de komst van Schieveste duidelijk de toekomst heeft”, besluit Posner.

De bijeenkomst aankomende dinsdag vindt plaats bij Lentiz Life College, dat midden in het gebied Schieveste ligt. De presentatie begint om 19.30 uur.

Luxe hotel
Schieveste krijgt niet alleen ruim 3000 nieuwe woningen, er verrijst in de toekomst ook een luxe hotel. Het 65 meter hoge gebouw, dat energiezuinig wordt, komt op het braakliggende terrein aan de Noorderweg, tussen Euroscoop Cinema, het Leisure Centrum en de Schie. Het krijgt zo’n driehonderd kamers, een restaurant, bar en ruimtes voor vergaderingen en conferenties.

,,Het hotel past binnen de ambitieuze stedenbouwkundige visie die we voor Schieveste hebben’’, zei wethouder Fahid Minhas eerder. ,,Deze locatie is bij uitstek geschikt voor moderne stadsappartementen met bijbehorende voorzieningen. Daarbij kan het hotel ook als een landmark voor Schiedam dienen.‘’

Zoekvenster sluiten